Gradsko umjetničko društvo „LegeArtis“ u 2017. godini organizuje II Međunarodni horski šampionat „LegeArtis“ 2017. Međunarodni horski šampionat održati će se u Bosanskom kulturnom centru Tuzla od 01-04 juna 2017. Povodom organizacije ove manifestacije Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK, mr. sc. Zlatan Muratović primio je članove Organizacionog odbora Međunarodnog horskog šampionata “LegeArtis” 2017.

Ovom prilikom Direktor horskog šampionata, magistar Jasmin Hasić, u ime Organizacionog odbora obavjestio je Ministra o upsješno održanom prošlogodišnjem takmičenju na kojem je nastupilo 20. horskih ansambala iz Sribijje, Hrvatske, Slovenije i BiH i sa preko 600 izvođača koji su posjetili naš grad. Gospodin Hasić, zahvalio se resornom Ministru na podršci u organizaciji ove manifestacije značajne za Tuzlanski kanton i BiH u cijelini. Kao znak zahvalanosti Organizacioni odbor ponudio je da sve škole na području TK koje se takmiče na Međunarodnom horskom šampionatu učestvuju sa mnogim benefitima a jedan od njih je da nastavnici i voditelji ansambala koji uzmu učešće na šampionatu potpuno besplatno mogu prisustvovati radionicama i seminarima koji će biti održavani tokom takmičarskih dana.

Ministar je izrazio zadovoljstvo prethodno održanim Horskim šampionatom, ocijeno ga jako uspješnim projektom u promoviranju horske višeglasne muzike i uopšte kulture na našim prostorima a to je potvrđeno i kroz uvrštavanje ove manifestacije u kalendar Manifestacija od značaja za TK. Obzirom da će se tokom održavanja Međunarodnog horskog šampionata održati niz seminara i radionica od eminentnih Univerzitetskih profesora iz oblasti muzičke umjetnosti, Ministar je naglasio značaj i potrebu za učešćem nastavnika muzičke kulture i nastavnika muzičkih škola u Tuzlanskom kantonu, prilikom održavanja navedenih takmičenja i predavanja.

LegeArtis Tuzla