Jedna od najrespektabilnijih manifestacija posvećenih horskoj muzici, horski šampionat „Lege Artis“ počinje 31. maja u Tuzli. Nakon višemjesečnih priprema Tuzla će od 31. maja do 3. juna ugostiti oko 1000 horskih pjevača, koji će se boriti za Grand prix šamponata u nekoliko kategorija, saopćeno je na današnjoj press konferenciji.

Treći po redu horski šampionat  u Tuzlu dovodi  23 horska ansambla iz Poljske, Mađarske, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ansambli se takmiče u četiri kategorije i u svakoj se bore za Grand prix festivala. Uz ovu, dodijeljuju se i posebne nagrade, među kojima posebnu važnost ima nagrada za najboljeg dirigenta, koja od ove godine nosi ime čuvenog profesora Čestmira Mirka Dušeka.

„Jako bitna novina jesu i specijalne nagrade koje se dodjeljuju ove godine, tako dosadašnja -nagrada za najboljeg dirigenta- nosi  naziv po profesoru Čestmiru Mirku Dušeku, koji je zaslužan za razvoj muzike prije svega horske višeglasne, ali i za razvoj  dirigentske profesije u našem gradu. Od specijalnih nagrada za razliku od prethodnih godina žiri će dodjeljivati i nagrade za najbolje izvedenu kompoziciju starog majstora, kompoziciju iz perioda romantizma i najbolje izvedenu savremenu kompoziciju – ističe Jasmin Hasić, dirigent i direktor horskog šampionata.

U društvu „Lege Artis“ posebno su sretni zbog činjenice da šampionat raste iz godine u godinu i da je u svakom smislu opravdao epitet internacionalni.

„Ove godine imamo samo nekoliko ansambala iz Bosne i Hercegovine, a s druge strane veliki interes ansambala izvan regionalnih okvira. To potvrđuje da je naš šampionat prepoznat i ocjenjen visokim ocjenama. Mi se trudimo da takve kvalifikacije i opravdamo. I ove godine ansamble će ocjenjivati izuzetan stručni žiri u kojem su najvažniji stručnjaci iz oblasti horske muzike i dirigovanja u jugoistočnoj Evropi.“

Ulaz na sve sadržaje horskog šampionata je besplatan. Šampionat od nastanka podržava Grad Tuzla, a partner projekta je i ove godine Bosanski kulturni centar.

„Bosanski kulturni centar Tuzla i ove je godine sa zadovoljstvom partner ove izuzetno značajne manifestacije, kako za grad Tuzlu i Tuzlanski kanton, tako i za cijelu BiH. Ugostiti izuzetno renomirane ansamble, horske stručnjake i pedagoge, te uživati u najkvalitetnoj horskoj muzici tokom četiri dana izuzetna je čast za našu instituciju“ – istakla je na konferenciji za novinare Mirela Ibrahimović – Mehanović, umjetnički rukovodilac BKC Tuzla.

Šampionat će i ove godine početi svečanim koncertom mješovitog hora „Lege Artis“ sa gostima, ansamblima iz Tuzle, Brčkog i Kragujevca, te solistima. Nakon toga tri dana ansambli će se takmičiti u dnevnim terminima, a natpjevavanje najboljih za Grand prix je svake večeri (1. do 3. Juna) u terminu od 20 sati.