Tuzla je već decenijama prepoznatljiva po horskoj muzici, uspješnim ansamblima, ali u novije vrijeme i po vrlo respektabilnom horskom takmičenju koje je u posljednje vrijeme u Tuzli okupilo više stotina horskih pjevača, dirigenata i zaljubljenika u horsku muziku. Tuzla danas ima nekoliko horskih ansambala, a jedan od njih uhvatio se izazova organizacije internacionalnog horskog šampionata.

Članovi i uprava GUD “Lege Artis” su u vrlo kratko vrijeme kreirali manifestaciju koja je postala regionalo prepoznata i atraktivna za sve umjetnike koji se bave horskom muzikom, kako u regionu, tako i u brojnim zemljama Evrope.

“Velika nam je čast što smo uspjeli putem ovog šampionata okupiti u Tuzli u posljednje dvije godine eminentne stručnjake, dirigente, profesore, ali i same horiste i što smo postali regionalno prepoznatljiva manifestacija, za koju vlada veliki interes”- ističe Jasmin Hasić, umjetnički rukovodilac GUD “Lege Artis” i direktor šampionata.

Nakon dva uspješno odrađena šampionata, prirpeme za treći, koji će biti održan početkom juna sljedeče godine, uveliko traju. Poziv za prijavu asambala je već otvoren, a imenovan je žiri, kojeg i ovog puta čine vrsni horski stručnjaci iz nekoliko evropskih zemalja.

Organizatori su kroz šampionat željeli  odati i posebno,  priznanje pokojnom profesoru i najpoznatijem tuzlanskom,  drigentu Čestmiru – Mirku Dušeku, u znak zahvalnosti,  za veliku ekspanziju horske muzike i zanimanja za dirigentsku profesiju.

prof. Čestmir Mirko Dušek

 

S tim u vezi, kontaktirali su članove porodice Dušek i uz njihov pristanak, odlučili nagradu za najboljeg dirigenta u svim kategorijama, nazvati po profesoru Dušeku.  Na ovaj način se još jednom želi ukazati na dubok trag koji je profesor Dušek, za vrijeme svog višedecenijskog predanog rada, ostavio na cjelokupan muzički život u Bosni i Hercegovini.

“Izuzetno smo ponosni na činjenicu da su kćerke pokojnog profesora Dušeka, ne samo pristale, već i izrazile posebnu zahvalnost šampionatu, zbog činjenice da je nesumnjiv doprinos koji je njihov pokojni otac dao muzičkom životu Tuzle prepoznat i da se na ovaj način želi sačuvati uspomena na njega. Profesor Dušek je uzor, ali i “krivacâ” što je dirigovanje i horska muzika postala mnogima od nas životno opredjeljenje”- dodaje Hasić.

Prijave za naredni horski šampionat “Lege Artis”  trajaće do 27. aprila naredne godine, te se na trećem šampionatu očekuje učešće više od 1000 horskih pjevača iz više evropskih zemalja. Najbolji će se boriti za “Grand prix” šampionata u nekoliko kategorija, a najbolji dirigenti, po ocjeni stručnog žirija,  biće bogatiji za nagradu “Čestmir Mirko Dušek”

 

PR Šampionata

Barbara Pavljašević