Internacionalni horski šampionat “Lege Artis” jedna je od najprepoznatljivijih horskih manifestacija u regionu. Organizaciju i produkciju cijelog festivala zajednički potpisuju Društvo “Lege Artis” i Bosanski kulturni centar Tuzla, a manifestacija okuplja zaljubljenike u horsku muziku i muzičke profesionalce u Tuzli, svake godine početkom juna. Sa direktorom Međunarodnog horskog šampionata “LegeArtis”, Jasminom Hasićem, razgovarala je novinarka Barbara Pavljašević.

Ideja o nastanku horskog šampionata “Lege Artis” nastala je prije nekoliko godina, a danas je to horski šampionat koji je regionalno prepoznat. Kako je započela cijela ta priča i koliko ste danas ponosi na postignuto? 

Horski šampionat “Lege Artis” je manifestacija koja se trebala desiti dosta ranije, naime već nakon prve godine postojanja Mješovitog hora “Lege Artis” sekretar društva gospodin Amir Sejdinović i moja malenkost u neformalnom razgovoru a nakon predstavljanja Mješovitog hora “LegeArtis” na jednom međunarodnom takmičenju došli smo na ideju da bi i u našem gradu trebala manifestacija na kojoj ćemo okupiti velike muzičke umjetnike, kvalitetne horske ansamble, sa kvalitetnim višeglasnim repertoarima. Tada se joše krenulo sa pisanjem projekata, razgovorima, međutim stvarna realizacija ove, pokazat će se jako uspješne ideje ostvarila se godinu dana kasnije tačnije u 2016. godini. S obzirom da je Međunarodni horski šampionat organizacijski jako velika manifestacija koja traje više dana, sa jako puno učesnika, trebali smo i podršku velike kulturne institucije. Obratili smo se menadžmentu Bosanskog kulturnog centra TK na čelu sa tada vršiocem dužnosti direktora, gospodinom Edisom Bajićem, sa projektom, načinom realizacije kao i svim kulturnim benefitima koje jedna ovakva manifestacija donosi za Grad Tuzlu i Tuzlansku regiju, i na tom sastanku smo dobili punu podršku i partnera u realizaciji ove manifestacije Bosanski kulturni centar TK. Od prvog dana u realizaciji manifestacije podjednako učestvuje svaki član Mješovitog hora “Lege Artis” da li kroz angazovanje u organizacionom odboru šampionata ili kao pomoćno osoblje prilikom organizacije. U Lege Artis-u često ističemo da smo jako ponosni na ovu manifestaciju koja nosi i naziv po našem ansamblu i koja je u naš grad dovela brojne kvalitetne umjetnike i horske ansamble. 

Internacionalni horski šampionat “Lege Artis” je od početka pod svoje okrilje okupljao najrespektabilnija imena iz svijeta horske muzike. Tako će biti i ove godine. Koliko je teško okupiti takve stručnjake na jednom mjestu? Kako reaguju na pozive za učestvovanje na šampionatu? 

Poštojući struku i iskustvo prilikom organizacije i prvih priprema na realizaciji Međunarodnog horskog šampionata, veliku stručnu pomoć dobili smo od poznatog bosansko-hercegovačkog dirigenta i kompozitora, mog profesora sa diplomskog i postdiplomskog studija, šefa katedre za dirigovanje na muzičkoj akademiji u Sarajevu, profesora Rešada Arnautovića, koji je nesebično stao uz nas i naše pionirske korake učinio sigurnijim, kroz zajedničko formiranje pravila takmičenja, propozicija kao i njegovo učešće u žiriranju ansambala. U startu smo se opredijelili samim nazivom da Horsko takmičenje nosi “sportski” naziv šampionat a ne festival, gdje smo željeli da istaknemo važnost i ozbiljnost takmičarskom dijelu manifestacije ali paralelno razvijajući i edukativni karakter kroz seminare, razgovor sa žirijem i kritike žirija na nastupe horskih ansambala. Uvažavajući pravila šampionata svake godine pokušavamo da okupimo eminente dirigente, profesore sa muzičkih akademija, dirigente koji su jako uspješni u svom poslu da učestvuju u žiriranju ansambala, i moram istaknuti da smo u ovome jako uspješni i za sada uspjevamo u ovoj namjeri na koju smo itekako ponosni. Prilikom organizacije svakog šampionata prva radnja jeste odabir stručnog žirija, i ovo nam je najdelikatniji dio posla. Uzimajući u obzir stručne referense žirija šaljemo pozive za učešće istih na šampionatu a nakon njihove potvrde, istima šaljemo propozicije, pravila takmičenja i pravila o radu žirija. I kao što sam rekao ranije to je ujedno i najkvalitetnija karika u lancu organizacije našeg šampionata, gdje zaista, u stručnom žiriju imamo ljude koji su istinski autoriteti horskog dirigovanja na ovim prostorima pa i mnogo šire. Žiri je nezavisno tijelo Međunarodnog horskog šampionata koje na osnovu pravila o radu žirija takmičenja, propozicija a u skladu sa svojim profesionalnim referencema donosi odluke i kritike na nastup horova, vokalnih ansambala učesnika Međunarodnog horskog šampioanta. 

Pred žirijem je svake godine težak zadatak odabira najboljih ansambala u nekoliko kategorija. Kakve su njihove impresije o ansamblima, kvalitetu samog šampionata, ali i o iskustvu žiriranja na jednom ovakvom takmičenju? 

Da, Međunarodni horski šampionat “Lege Artis” poznaje četiri kategoriji i to dječiji horovi, muški i ženski horovi, vokalni ansambli i kategorija mješovitih horova. Iz godine u godinu broj ansambala i horova se znatno uvećava. Svake godine na šampionatu se pojavljuju novi ansambli, ali se vraćaju i ansambli kojima je boravak u Tuzli na šampionatu pomogao da svoj rad unaprijede te da taj napredak ponovo pokažu pred tuzlanskom publikom i stručnim žirijem. Žiri ima jako težak zadatak obzirom da je takmičenje podijeljeno u dva dijela gdje se u prvom dijelu kroz kategorije takmiče horovi i žiri mora da sasluša, vrednuje i u bodovne liste koje horisti odnosno dirigenti nose sa sobom, upiše kritiku za nastup na takmičenju. Zatim donose odluku koja tri horska ansambla ulaze u natpjevavnje za GrandPrix kategorije Zlatna lira, a koje se održava u večernjim satima. Ovo je ujedno i prilika za tuzlansku publiku da posluša najkvalitetnije horove iz prvog dijela takmičenja. Poslije natpjevavanja, žiri većinom glasova donosi odluku o pobjedniku kategorije. U ovom dijelu takmičenja dodjeljuju se i nagrade iz prvog takmičarskog dijela i specijalne nagrade po odluci žirija. Moram istaknuti da su dosadašnji članovi žirija izrazili duboko poštovanje prema članovima LegeArtis-a i organizacionom odboru na čitavoj organizaciji i načinu funkcionisanja takmičenja, ali su bili i konstruktivni dio priče gdje su nam svojim prijedlozima i sugestijama pomagali da neke stvari uradimo i mnogo bolje. 

Ovaj šampionat postao je mjesto okupljanja horista iz cijele Evrope. Samo tokom trajanja prošlog festivala u Tuzli je boravilo više stotina pjevača, dirigenata i zaljubljenika u horsku muziku. Koliko je to krupan organizacijski zalogaj za društvo “Lege Artis”? 

Moram istaći da kada smo krenuli u realizaciju ovog projekta, krenuli smo zaista srčano, puni entuzijazma i volje da se ovakva manifestacija i desi u našem gradu a bili smo svjesni da je ovo jedan krupan zalogaj za Lege Artis. Prve godine imali smo 18 horskih ansambala na šampionatu, već naredne godine taj broj se popeo na 26 horskih i vokalnih ansambala sa blizu hiljadu učesnika, horskih pjevača dirigenata, solista koji su pohodili naš grad da pjevaju, takmiče se, edukuju i druže. Moram istaći da smo za ovo vrlo kratko vrijeme imali učesnike iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Poljske, Bugarske, Makedonije, Bosne i Hercegovine. Svaki član Mješovitog hora “LegeArtis” veseli se ovim danima i daje svoj maksimum u organizaciji, jer ima priliku da na “kućnom pragu” čuje profesionalne i amaterske horske ansamble, i umjetnike sa jako ozbiljnim repertoarima, kvalitetnim predavanjima i svemu onome za što bi trebalo putovati na udaljenije lokacije van BiH. 

Ovogodišnji šampionat već se uveliko priprema. Umjetnički savjet, organizacioni odbor i žiri su tijela koja već rade i pripremaju se za novu svetkovinu horske muzike početkom juna u Tuzli. Kako teku pripreme? 

Nakon završenog horskog šampionata “Lege Artis” 2017, krenulo se u pripreme i realizaciju novog izdanja horskog šampionata. Formiran je organizacioni odbor šampionata, umjetnički odbor šampionata. Kao što sam ranije rekao prvi a jako bitan segment za Organizacioni odbor jeste formiranje stručnog žirija i taj posao je već davno završen, tako će na ovogodišnjem šampionatu u stručnom žiriju sjediti eminetni evropski umjetnici kao što su profesor Marko Vatovec (šef odsjeka za dirigovanje na Muzičkoj akademiji u Ljubljani), profesorica Jasenka Ostojić (šefica odsjeka za horsko dirigovanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu), profesor Czaba Kutnyánszky (šef odsjeka za dirigovanje na Muzičkoj akademiji Franz Listz – Budimpešta) i maestro Đorđe Stanković (šef hora Beogradske opere). I ove godine ćemo tokom šampionata imati nekoliko radionica za učesnike šampionata ali i za horiste i muzičke pedagoge sa naših prostora. 

Šta je to šta će nam donijeti Internacionalni horski šampionat “Lege Artis” 2018? 

Ove godine prije svega, očekujemo dosta veći odziv horskih ansambala, samim tim dosta veći broj horista u Tuzli. Naša namjera od samog početka je dio dešavanja, premjestiti u uži centar grada, na trgove, gdje bi se horski i vokalni ansambli predstavili široj tuzlanskoj publici na open air nastupima i mislim da ćemo u toj namjeri ove godine i uspjeti. Jako bitna novina jesu i specijalne nagrade koje se dodjeljuju ove godine, tako dosadašnja -nagrada za najboljeg dirigenta- nosti će naziv po profesoru Čestmiru Mirku Dušeku, koji je zaslužan za razvoj muzike prije svega horske višeglasne i dirigentske profesije u našem gradu. Od specijalnih nagrada za razliku od prethodnih godina žiri će dodjeljivati i nagrade za najbolje izvedenu kompoziciju starog majstora, kompoziciju iz perioda romantizma i najbolje izvedenu savremenu kompoziciju. Takođe, namjera nam je da uoči održavanja Međunarodnog horskog šampioanta “LegeArtis” 2018 u saradnji sa Muzičkom akademijom u Sarajevu, organizujemo u Tuzli okrugli sto na temu Skupnog muziciranja u osnovnim i srednjim školama u BiH gdje ćemo potencirati važnost ovog vida nastave u obrazovanju i odgoju mlađih naraštaja.