Tradicionalno. svake godine prije 1. maja, GUD “Lege Artis” Tuzla, objavljuje učesnike Međunarodnog horskog šampionata “LegeArtis”. Ove godine na horskom šampionatu po odluci Umjetničkog i Organizacionog odbora učešće će uzeti 23 horska ansambla koji će se takmičiti u četiri kategorije i to A-dječiji horovi, B- Ženski i muški horski ansambli, C-vokalni ansambli i D-Mješoviti horovi.

Međunarodni horski šampionat “LegeArtis” Tuzla, 2018, održat će se od 31. maja do 3. juna 2018 godine u Tuzli a u organizaciji GUD “LegeArtis” Tuzla i partnersvom BKC TK. Na ovogodišnjem horskom šampionatu učešće će uzeti 23 horska ansambla iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Poljske, Bugarske i Mađarske, sa preko 1000 horskih umjetnika koji će svoje umijeće višeglasnog muziciranja pored takmičarskih programa pokazati i u revijalnim programima na Ope Air nastupima na trgovima Grada Tuzla kao i na koncertu duhovne muzike.

Horske ansamble će ocjenjivati stručni žiri u sastavu: red.prof. Jasenka Ostojić (Muzička akadmemija Zagreb), red prof. Marko Vatovec (Akademia za Glasbo, Ljubljana), Cszaba Kyutianski (Muzička akademija Franz Liszt) Budimpešta i maestro Đorđe Stanković (šef hora Beogradske opere).

Pored takmičarskog dijela dirigenti, pjevači i ostali učesnici imat će priliku usavršavati se kroz predavanja i radionice koje će držati istaknuti profesori kao što su Doc. Dr. Miradet Zulić (Muzička akademija I.Sarajevo), van. prof.  Dr. Selma Softić Porobić (Univerzitet u Tuzli), Doc. mr. Vojislav Spasić, tenor (FILUM Kragujevac), doc. mr. Dženana Huseinagić, sopran (Slobomir P Univerzitet).

Ulaz za sve programe, radionice i seminare je besplatan.

Glavni pokrovitelj manifestacije je Grad Tuzla a medijski pokrovitelji BHT, RTVTK i RVT7, ekskluzivni radijski pokrovitelj RSG Sarajevo te portali: tuzlarije.net, tuzlanski.ba, tip.ba i klix.ba