Na 1. sjednici Organizacionog odbora Internacionalnog horskog šampionata “Lege Artis” koja je danas održana u Tuzli, utvrđen je termin održavanja festivala i prezentirane  aktivnosti od završetka ovogodišnjeg šampionata.

Ova reprezentativna horska manifestacija koja je u protekle tri godine ugostila više hiljada horskih pjevača u Tuzli i sljedeće godine biće stjecište horskih stručnjaka iz cijele Evrope.

Već je formiran i žiri šampionata, koji će i naredne godine činiti vrlo eminentni horski stručnjaci. Novina je da ove godine u žiri stiže David Means iz SAD (dekan horskih studija Univerziteta u Texas-u u Rio Grande Valleyu Edinburgh) , te Ludo Claesen (redovni profesor na odsjeku za dirigovanje Muzička akademija u Mastrihtu) Belgija, koji će uz Jasenku Ostojić (redovni profesor na odsjeku za dirgovanje Muzička akadmija u Zagrebu) i Đorđa Stankovića (šef hora Opere u Beogradu) iz Srbije ocjenjivati horske ansamble iz nekoliko evropskih zemalja.

Za naredni šampionat već je iskazan interes ansambala iz Češke, Mađarske, Poljske, te nekoliko zemalja regiona, te organizatori s pravom očekuju veliki broj horskih pjevača, koji tokom tri dana festivala borave u Tuzli i uz učešće na festivalu posjećuju i turističke atrakcije Tuzle i popune gotovo sve smještajne kapacitete. Stoga se uz sve muzičke kvalitete ovaj šampionat može svrstati i u manifestacije, koje značajno promovišu turističke potencijale Tuzle i Tuzlanskog kantona.

Na sastanku su dogovoreni termini takmičenja tako će takmičenje u kategorijama A1 i A2 – dječiji horovi biti održano u petak 07. 06. 2019. godine, kada će biti upriličen i svečani koncert povodom početka manifestacije. Takmičenje u okviru kategorije D- Mješoviti horovi održat će se u subotu 08. 06. 2019. godine a natpjevanje najboljih horova za Grand Prix kategorije isti dan. Nedjelja 09. 06. 2019 rezervisana je za takmičenje u kategorijama B i C – Muški-Ženski horovi i Vokalni ansambli a natpjevavanje najboljih horskih ansambala predviđeno je za isti dan u večernjem terminu.

Pored takmičarskog dijela, na 4. Međunarodnom horskom šampionatu “Lege Artis”, horski ansambli imat će priliku nastupiti i revijalno, na koncertu duhovne muzike kao i na gradskim trgovima u okviru OpenAir nastupa. U okviru manifestacije za sve dirigente kao i horske pjevače besplatne radionice upriličit će članovi žirija prof. David Means (SAD) i prof. Ludo Cleasen (Belgium)