Internacionalni horski šampionat “Lege Artis” Tuzla uspješno je završen. Tokom tri dana u Tuzli su održana tri koncerta horske muzike uz učešće desetak ansambala i više stotina horskih pjevača.

Šampionat je bio revijalnog karaktera, u čast jubileja, deset godina uspješnog postojanja i rada Muzičkog obrazovnog centra Lege Artis (MOC “Lege Artis”).

-Veoma smo ponosni na činjenicu da punih deset godina svojim manifestacijama obogaćujemo kulturnu scenu grada i kantona, i što smo, nerijetko, pokretači kvalitetnih i kreativnih ideja. Desetogodišnjicu postojanja i sedam godina horskog šampionata, shvatamo i kao obavezu da svoju misiju nastavimo, još bolji i odlučniji – istakao je umjetnički rukovodilac Lege Artis Jasmin Hasić.

Prvog dana šampionata održan je koncert u čast desetog rođendana, na kojem su nastupili Mješoviti i dječji hor Lege Artis, te gosti solisti pijanistkinja Sarah Skopljak, gitarista Jakša Perović i sopranistica Aleksandra Lizdek.

Drugi dan je bio u znaku dječje muzike i koncerta dječjeg hora “Lege Artis”, mališanima iz tuzlanskih obdaništa.

Na završnoj večeri šampionata održan je koncert prijateljskih ansambala i upriličen istinski užitak za ljubitelje horske muzike.

Nastupili su Mješoviti hor “Lege Artis”, Ansambl “Iskre”, ansambl ” Slovenčice”, hor Behrambegove medrese, svi iz Tuzle, zatim kamerni hor ” Emanuil” iz Valjeva, hor Glazbene škole iz Žepča, te ansambl ” Libero” iz Živinica.

Šampionat je održan pod pokroviteljstvom kantonalnog Ministarstva za kulturu, sport i mlade, te Federalnog ministarstva kulture i sporta.

8. Međuanrodni horski šampionat “Lege Artis” Tuzla održat će se 15-18 juna 2023 godine, koji će biti isključivo takmičarskog karaktera sa eminetnim članovima žirija ali edukativnog.